6 fakta om trälådor och vinboxar

Som ni redan vet är vi på Vinboxar.se smått galna i trälådorna som en del viner kommer i. I den här bloggposten delar vi med oss av våra kunskaper samt lite kul trivia om just vinlådor och vinboxar (inte att förväxla med boxviner, som vi också skriver om) – med dig vår käre läsare.

1. Ca. 80% av alla trälådor sägs komma från Bordeaux i Frankrike.

2. Uprsprungsidéen, eller snarare ursprungssyftet, med trälådor är att skydda vinet under frakt. Idag är det oftast dyrare och finare viner som transporteras och kommer i trälådor. Hela, eller snarare ca, 95% av vingårdarna lagrar och skyddar sina vinflaskor i kartonglådor, inte trä. Detta beror på att det är mycket billigare. Många frågar efter trälådor från sina favoritvingårdar och producenter, men tyvärr kommer de flesta viner bara i kartong.

3. Inte alla vinlådor är lika stora, detta kan vara ett problem eftersom inte alla vinflaskor är lika stora heller. Till exempel i Bordeaux finns det särskilda krav på flaskstorlekar. Alla Bordeaux vingårdar måste följa många speciella regler och regler eller riskera att förlora sin klass (Grand Cru, etc.). Denna uppsättning regler kallas i Frankrike för AOC (Appellations d’Origine Contrôlée). Att inte följa AOC innebär att vingården är i fara för en statusförlust som skulle vara enormt förödande när det kommer till prestige. Baserat på detta skulle man kunna anta att 80% av alla lådor faktiskt har samma formfaktor, men vi vågar inte lova något.

I andra regioner gäller dock inte dessa regler och vingården kan utforma och förpacka sina flaskor på vilket sätt de vill. På grund av detta passar många viner från andra regioner inte i lådor från Bordeaux.

4. I Bourgogneregionen följer man också sin egen uppsättning av regler och har sin egen form av AOC-regler. Regionenerna Rhône och Chateauneuf Du Pape faller också under kategorin där man gör som själv bestämt, men man håller säg åtminstone till ett regelerk.

5. I t.ex. Amerikanska Napa Valley produceras det inte många träboxar, men när det sker så ser de fantastiskt ut. Samma gäller många andra rgeioner. Det finns t.ex. bara en vingård i just Napa Valley som gjort en låda för frakta eller att lagra 12 vinflaskor. Vingården i fråga är Far Niente och efterfrågan på deras lådor är hög. Vanligast är att det ryms antingen 3 eller 6 flaskor.

6. I Sverige är det svårare att hitta vin i trälåda och vinboxar – vin som säljs i låda. Hos Sveriges största vinbutik kan man t.ex. inte läsa om vilka viner som levereras i vilken förpackning. Detta är dock inget problem längre då vi kan berätta vilka som levereras i vad.